Guide - Strömställare och dimmer

Carat dimmer, strömställare och uttag är en serie med de mest grundläggande produkterna till ditt hem. Behöver du montera produkterna utanpåliggande så används vår monteringsdosa som passar alla produkterna i serien (ej dubbeluttag, välj istället vårt utanpåliggande uttag).

Behöver du ett större urval produkter saluför vi bland annat produkter från Schneider tillsammans med våra Carat-produkter.

Strömställare

Trapp/1-pol

En trappbrytare har en knapp.
Med två stycken trappbrytare kan man tända och släcka en ljuskälla från två olika ställen, exempelvis uppe och nere i trappan.
En trappbrytare kan även användas som 1-polig brytare, dvs. för att tända och släcka en ljuskälla.

Kors

En korsbrytare har en knapp och används tillsammans med två stycken trappbrytare i en så kallad korskoppling när man vill tända och släcka från fler än två ställen.

Kron

En kronbrytare har två stycken knappar och kan därför användas till att tända och släcka två stycken olika ljuskällor från ett ställe.

Dubbeltrapp

En dubbeltrapp har två knappar som innehåller två stycken trappomkastare.

2-pol

En 2-pol brytare har en knapp och används när man vill bryta både fas (L) och nolla (N).

3×1-pol

En 3×1-pol brytare har tre knappar och kan användas för att tända och släcka tre olika ljuskällor individuellt från ett ställe.

Dimmer

Puckdimmer

Puckdimmer för ljusreglering som kan dimra 230V LED, glödljus, halogen och de flesta typer av elektroniska transformatorer. Monteras tillsammans med med en återfjädrande tryckknapp.

LED-dimmer

Vriddimmer för ljusreglering av dimbara LED-lampor, 230V halogenlampor och elektroniska transformatorer.

Transistordimmer

Vriddimmer för ljusreglering av glödljus, 230V halogenlampor och elektroniska transformatorer. Oftast möjlighet till trappomkoppling.

Krondimmer

För glödljus och 230V halogen. Kan dimra två olika ljuskällor från samma plats. Dimmern styr belysningen via tryckfunktion. Trappfunktion får i kombination med återfjädrande vipptryckknapp.

Läs mer

Buntband och märkstrips

Läs mer ›

Clips och klammer

Läs mer ›

Infällda dosor

Läs mer ›