Guide - Bottenventiler för porslinstvättställ

Bottenventiler för porslinstvättställ finns i olika varianter och väljs beroende på funktion och design. Tidigare har lyftventiler varit mycket populära men har ersatts av pop-up-ventiler eller en enklare vipplugsventil.

Carat saluför tre typer av bottenventiler för porslinstvättställ:

  • Pop-up-ventil med centrumskruv – kan användas till de flesta tvättställ. Centrumskruven gör att den även passar till tvättställ som har inbyggt breddavlopp.
  • Pop-up-ventil med genomgående kropp – den genomgående kroppen kan inte användas till tvättställ med inbyggt breddavlopp.
  • Vippluggsventil – en enkel ventil som säljs tillsammans med en plugg med centrumpinne. Används där du oftast inte behöver stänga vattnet (exempelvis en gästtoalett).
Pop-up-ventil med centrumskruv
Pop-up-ventil med genomgående kropp
Vippluggsventil

Montagetips!

Till våra bottenventiler följer det med två stycken packningar:

  • Tjockare svart gummipackning, används mot tvättställets undersida.
  • Mjukare vit cellplastpackning, används mot tvättställets övre sida.

Dra åt bottenventilen vid montage men överspänn den inte, då förlorar packningarna sin form och det kommer inte hålla tätt.

Reservdelar och tillbehör

För att slippa byta hela bottenventilen vid läckage säljer vi ett reservdelspaket som innehåller både cellplastpackningen och gummipackningen. Fråga din återförsäljare om Packningssats för bottenventil.

Till vippluggsventilen använder du en traditionell diskhopropp. Våran har en rostfri fjäder som gör att den hamnar centrerat och säkerställer korrekt placering.

Ibland kan det också vara värt att investera i en hårfälla. En billig försäkring mot stopp i avloppet!

ArtikelnummerBenämning
240187Packningssats för bottenventil
240104Diskhopropp med rostfri fjäder
180139Hårsamlare
Tabell över reservdelar för bottenventiler

Lyftventil – en äldre modell

En äldre modell av bottenventil med spak/pinne som träs genom blandarens kropp, en så kallas lyftventil, finns också på marknaden och har tidigare varit mycket populär.
Du kan enkelt byta ut din lyftventil mot en vippluggsventil eller pop-up-ventil genom att montera av den gamla, plocka bort pinnen och låta hålet i blandaren vara tomt.

Läs mer

Vitt avlopp

Läs mer ›

Strålsamlare

Läs mer ›

Carat Rimless WC

Läs mer ›

Kulventiler

Läs mer ›