Guide - Strålsamlare

Strålsamlare är tillsammans med insatsen den del av blandaren som är förbrukningsvara, de slits och sätts igen av den smuts som finns i både eget och kommunalt vatten. Genom att byta strålsamlare kan du ge din blandare ett längre liv och ibland även spara vatten.

Vilken strålsamlare ska jag ha?

Beroende på blandare skiljer det sig vilken strålsamlare du ska ha. Det finns två vanliga gängor på marknaden, M22 och M24.

Utvändig gänga M24

Invändig gänga M22

Vanligast är att en:

  • köksblandare har utvändig gänga, dvs. du ska köpa en strålsamlare med invändig M22-gänga.
  • tvättställsblandare har en invändig gänga, dvs. du ska köpa en strålsamlare med utvändig M24-gänga.

Ledad strålsamlare

Vi har även ledade strålsamlare som underlättar om du exempelvis ska spola vatten i ett hörn av vasken eller om blandaren är för kort för tvättstället. Dessa finns både med M22 och M24-gänga.

Strålsamlare med dusch

I synnerhet köket kan det vara bra att använda sig av en ledad strålsamlare med duschfunktion. Genom att dra eller trycka lite lätt i duschhuvudet ändrar du mellan dusch och strilfunktion.
Denna levereras med en adapter som gör att samma artikel fungerar både till blandare med M22 och M24-gänga.


Undantaget som bekräftar regeln

FM Mattssons populära serie Garda har varken M22 eller M24 i pipen utan en invändig M21,5-gänga. Det innebär att du inte kan använda dig av de vanliga modellerna av strålsamlare som finns på marknaden utan måste beställa en speciell för denna blandare.

Läs mer

Anslutning av diskmaskin

Läs mer ›

Anslutning av tvättmaskin

Läs mer ›

Klämringskopplingar för kopparrör

Läs mer ›

Minikulventiler

Läs mer ›